Botox (Botulinski toksin)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Šta je Botox?

Zelite da se borite se protiv starenja ili da uklonite bore izmedju obrva, na celu, oko ociju, oko usana, da podignete obrve, rešite se bora na vratu?

 

Resenje je botox. To je injekcija neuromodulatora (veoma razblazen oblik botulinum toxina) koji deluje ispod povrsine blokirajući nervne impulse ka specificnim mišićima na licu kako bi se sprecilo preterano mrštenje i facijalne ekspresije a samim tim i kako bi se sprečila pojava novih i dubokih bora. Nakon aplikacije botox izaći ćete sa osveženim i mladalačkim izgledom.

 

 

Zašto se radi tretman botoksom?

Koji je proces aplikacije botoxa?

Na konsultacijama sa doktorom dogovorićete se koja su područja koja zelite i možete da tretirate. Nakon toga se aplikuje topikalni anestetik na željene zone a zatim se odredjena doza botoxa injektuje iglicama u odredjene tačke ( na čelu, izmedju obrva, oko očiju, usana…). Sama procedura traje 15-30 min i potpuno je komforna. 

Koji je proces oporavka nakon botoxa?

Posle procedure nema osećaja bola i nelagode, mozete se umivati i nanositi kremu za negu kao i šminku. Vazno je samo u privih nekoliko sati izbegavati da vršite pritisak na regije gde je aplikovan. Nakon procedure ne bi trebalo da spustate glavu unapred i lezite na stomaku minimum 4h. Ne treba trljati/masirati regije gde je aplikovan botox , vežbati , kupati se u kadi ili ići u saunu 24h nakon procedure. Takodje nekoliko sati nemojte nositi kape ili marame. Savetuje se da se ne konzumira alkohol 48h nakon aplikovanja botoxa. 

 

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

Injekcije botoxa kao i aplikacija su bezbedne kada se pravilno obavljaju od strane lekara sa iskustvom. Odobrene su za primenu u estetskoj medicini 2002. godine i jedne su od najcesce koriscenih lekova na svetu.

Kao i kod bilo koje hirurške procedure, postoje rizici (krvni ugrušci, infekcija, osetljivost ili utrnulost, loše zarastanje rana,nepravilnosti konture, masna embolija..)

To je injekcija neuromodulatora (veoma razblazen oblik botulinum toxina) koji deluje ispod povrsine blokirajuci nervne impulse ka specificnim misicima na licu kako bi se sprecilo preterano mrstenje i facijalne ekspresije a samim tim i kako bi se sprecila pojava novih i dubokih bora.

Može se ponavljati nakon 6 meseci, ili u slučaju ranije pojave dinamičkih bora u miru može se ponoviti I ranije.

Maksimalni efekti postaju vidljivi u periodu od 10 do 14 dana. Prvi efekti se vide već nakon par dana.

Pored toga što utiče na uklanjanje bora, koristi se i za sprečavanje preteranog znojenja ispod pazuha ili kod prekomernog znojenja dlanova I stopala.

Botox je moguce koristiti vec od sredine dvadesetih godina kada sluzi kao prevencija. U tridesetim godinama botox ima ulogu održavanja svežine lica što duže. Kada nastupe četrdesete, tada botox služi za uklanjanje bora i vraćanje mladolikog izgleda.

Iako ova procedura utiče na ograničavanje pokreta mišića, kada iskusan lekar pravilno odredi dozu, zadržava se normalna mimika lica.

Naravno, ono sto ne treba raditi je trljati/masirati regije gde je aplikovan botox minimum 4h.

Posle procedure nema osećaja bola i nelagode, mozete se umivati i nanositi kremu za negu kao i sminku. Vazno je samo u prvih nekoliko sati izbegavati da vrstite pritisak na regije gde je aplikovan.

Može se bez ogranicenja raditi onoliko regija koliko je potrebno.

Sama procedura je bezbolna. Nakon par dana deo pacijenta osecaj opisuje kao da ne mogu da pomeraju misice kao pre jer se drugacije ponasaju ali taj osecaj nestaje vrlo brzo

Botox nije trajan, efekat traje od 6 do 8 meseci i može se ponavljati (nakon 6 meseci).

Studije pokazuju  da su nezeljeni efekti retki, blagi i brzo se povlace. Kod malog broja pacijenata mogu se pojaviti modrice oko mesta uboda ili kvrzice koje nestaju vrlo brzo. Takodje mozete se javiti glavobolja koja se moze tretirati lekovima protiv bolova.

Maksimalni efekat botoxa se vidi nakon  10-14 dana. Nakon toga se na kontrolnom pregledu dogovara da li bi trebalo ponoviti proceduru na nekim mestima gde je neophodno.

Hijaluron se koristi za popunjavanje bora i  jedrinu lica tako sto se nadomescuju masne naslage koje se gube vremenom. Botoksom se bore uklanjaju tako što se relaksira mišić.Hijaluron je filer dok  botoks nije.

Pre nego se odlucite preporucujemo da najpre nadjete  iskusnog lekara u kojeg cete imati poverenja i na konsultaciji pitati sve sto vas interesuje.

Pre procedure botoksom ne treba konzumirati alkohol kao ni antikoagulante ( lekove za zgrusavanje krvi). Nakon procedure ne bi trebalo da spustate glavu unapred i lezite na stomaku min 4h. Ne treba trljati/masirati regije gde je aplikovan botox , vezbati , kupati se u kadi ili ici u saunu 24h nakon procedure. Takodje nekoliko sati nemojte nositi kape ili marame. 

Ukoliko ste trudni, dojite ili imate neurološke smetnje niste kandidat za botox