Operacija nosa i nosne pregrade (Septorhinoplastica)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Sta je Septorhinoplastica?

Ako niste zadovoljni izgledom Vašeg nosa, to je nešto što se može teško zanemariti. Bez obzira da li razmišljate o operaciji nosa iz funkcionalnih ili estetskih razloga, važno je odabrati hirurga koji dobro razume kako anatomiju lica tako i važnost harmonične ravnoteže lica.

 

Korekcija nosa predstavlja jednu od čestih estetsko-funkcionalnih operacija. Ova procedura preoblikuje nos tako što menja ili pripitomljije njegov izgled kako bi se uravnotežio sa ostalim karakteristikama lica. Septoorinoplastika obuhvata dve hirurške intervencije u jednoj proceduri – estetsku operaciju kojom se postiže lepši oblik i izgled nosa i septoplastiku kojom se rešava fiziološki problem izazvan deformitetom nosne pregrade. To je hirurški zahvat kojim se može preoblikovati nos kao i poboljšati disanja. Sama operacija se sastoji iz dva dela – operacije nosnog septuma (devijacije nosa) i estetska operacije nosa.

 

Ko je kandidat za operaciju nosne pregrade?

 

Ukoliko zbog devijacije nosa otežano dišete kroz nos, imate česta zapaljenja uha uzrokovana poremećajem funkcije Eustahijeve tube ili česte upale sinusa možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije. 

 

Zasto ljudi rade Septorhinoplastica?

Koji je proces Septorhinoplastica intervencije?

Septorhinoplastica je složena procedura koja se prilagođava svakom pacijentu, u zavisnosti od željenog rezultata, strukture nosa i oblika lica. Na vašem prvom pregledu, sa hirurgom ćete razgovarati o vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje. Postoje dve metode koje se koriste za izvođenje ove procedure (otvorena i zatvorena), a vaš hirurg će dati preporuku u zavisnosti od slučaja i željenog ishoda.Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa.

 

Procedura korekcije nosa u Medic One specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju,izvodi se u totalnoj anesteziji i obično traje dva do tri sata, a nekad i duže u zavisnosti od složenosti korekcije.Sama operacija obuhvata dve procedure: preoblikovanje hrskavice i kosti kao i ojačavanje septuma (skraćivanjem, vraćanjem ili postavljanjem u središnji položaj hrskavice ili kosti).Mali rez se pravi na na strani nosne pregrade unutar nosa (nekada je potrebno napraviti mali rez između nozdrva), koriguje se nosna pregrada a nakon toga standardnim rezovima na sluzokoži unutar nosa koriguju se koštano-hrskavičave strukture nosa, postavljaju fiksacioni šavova a nakon toga u nosnice se stavljaju tamponi koje je potrebno nositi 3-10 dana posle operacije.

 

Ako vaš novi nos zahteva malu količinu dodatne hrskavice, hirurg može upotrebiti odignutu hrskavicu sa uha ili nosne pregrade. Ako je potrebno korigovati veći teformitet tada se odiže rebarna hrskavica  ili se koštani graft sa bedrene kosti. Najčešće se u rinoplastici koriste hrskavičavi splint graftovi koji se postavljaju na greben nosa kako bi se učinila dodatna stabilizacija thrskavica. Stabilizacioni šavovi se postavljaju unutar nosa ili pažljivo sakrivaju preko kože između nozdrva.

 

Nakon operacije odlazite u sobu za oporavak a kući ćete moći da idete narednog dana. Otok i modrice ispod očiju ce nestati u roku od nekoliko dana i pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima nakon dve do tri nedelje, nakon obavezne kontrole.

Koji je proces oporavka nakon Septorhinoplastice?

Zarastanje je spor i postepen proces. Nakon operacije nosa možda ćete morati da nosite masku od termoplastičnog materijala za nos ili splint koji će biti postavljen unutar nozdrva prvih nedelju dana. Da biste smanjili krvarenje i otok, odmarajte sa podignutom glavom iznad nivoa grudi. Ako imate resorptivne šavove, to znači da neće biti potrebno njihovo uklanjanje. Ako imate neresorptivne šavove, hirurg će vam na kontroli skinuti konce nakon 7 ili 14 dana. Nekoliko dana nakon operacije nosa može se pojaviti krvarenje i sekret iz nosa, glavobolje ili otok (sve to je uobičajena pojava) a hirurg će vam prepisati lekove protiv bolova i smanjenje otoka. Otok posle operacije nosa može da potraje i do nekoliko nedelja, odnosno do šest meseci. Potpuno vidljv rezultat operacije vidi se nakon godinu dana od operacije nosa. Pacijent se nakon intervencije vraća svakodnevnim aktivnostima u toku od dve do tri nedelje, a nakon obavezne kontrole.

 

Potpuno vidljv rezultat operacije vidi se nakon godinu dana od operacije nosa.Pacijent se nakon intervencije vraća svakodnevnim aktivnostima u toku od dve do tri nedelje, a nakon obavezne kontrole.

 

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

–  Zatvorena tehnika (rezovi se prave sa unutrašnje strane nosa na sluzokoži)
– Otvorena tehnika (rez se pravi na koži kolumele I slizokoži sa unutrašnje strane nosa)..

Ukoliko želite da popravite nos nakon povrede, da ispravite probleme sa disanjem ili nepravilnost u razvoju, ili ste nezadovoljni izgledom možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije.

Ukoliko trpite brojne psihološke i zdravstvene probleme.

Najčešće zbog brojnih zdravstvenih problema ali i zbog estetskih razloga.

Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa.
Dve nedelje pre operacije pacijent ne treba da koristi lekove i suplemente kao što su aspirin, vitamini E i C, I estrogenske hormone. Potrebno je da operaciju nosa uskladiti sa menstrualnim ciklusom (menstruacija odlaže zahvat). Osam sati pre operacije ne treba ništa jesti ni piti.
Pušači imaju otežan proces oporavka, pošto nikotin nepovoljno utiče na sluzokožu nosa. Nikotin skuplja vaše krvne sudove, što dovodi do manje prokrvljenosti tkiva I sporijeg zarastanja. Zbog toga prestanak pušenja pre i posle operacije može pomoći u procesu oporavka.

Devijacija nosa je poremećaj koštano-hrskavičave strukture koja se najčešće manifestuje devijacijom nosa (kriv nos). Ova promena dovodi do poremećaja mehaničke ravnoteže nosa koja često povlači i druge simptome (zadebljanje ili istanjenje sluznice, krvarenja, infekcije grla, uha, sinusa, poremećaje disanja)

Hirurške tehnike koje hirurzi primenjuju osmišljene su tako da se minimiziraju vidljivi ožiljci. Rezovi se obično prave unutar samog nosa i stoga nisu spolja vidljivi. Tamo gde se rezovi prave sa spoljne linije nosa, jedva su vidljvi.

Da bi se dodatno smanjile šanse za krvarenje i oticanje preporučuje se spavanje u poluležećem položaju ( sa podignutom glavom), izbegavati izduvavanje nosa tokom 3-4 nedelje, izbegavati snažno žvakanje, smejanje, pravljenje grimasa, oblačenje odeće preko glave, stavljanje naočara na nos kao i vežbanje 3-4 nedelje.
U prvih 7 dana pacijent ne sme da se tušira toplom vodom zbog izlaganja pari koja može da izazove ispadanje tampona i spadanje kompresivne maske.

Zbog složenih anatomskih struktura I fizioloških karakteristika septorinoplastika je jedna od najnepredvidivijih operacija u estetskoj hirurgiji. Najčešće posoperativne komplikacije su poteškoće u disanju, asimetrija, dugotrajni otoci, pojačani ožiljci, infekcija krvarenje iz nosa..

Za potpuni oporavak su potrebne 2-3 nedelje.

Iako je septorinoplastika relativno bezbedna procedura, oporavak može potrajati. Vrh nosa je posebno osetljiv, te možete osećati ukočenost i otečenost mesecima. Možda ćete biti potpuno oporavljeni za nekoliko nedelja, ali neki efekti mogu trajati mesecima.

To si ti. Osveženo. Rafinirano. Prirodno.

Pošaljite nam svoja pitanja.
Tu smo da vam pomognemo.