Korekcija Nosne pregrade (Septoplastica) operacija devijacije nosa

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Sta je korekcija nosne pregrade?

 Ako niste zadovoljni izgledom Vašeg nosa, to je nešto što se može teško zanemariti. Bez obzira da li razmišljate o operaciji nosa iz korektivnih ili estetskih razloga, važno je odabrati hirurga koji dobro razume anatomiju lica kao i važnost harmonične ravnoteže lica.

 

Korekcija nosa predstavlja jednu od najčešćih plastičnih operacija.Ova procedura preoblikuje nos tako što menja ili pripitomljije njegov izgled kako bi se uravnotežio sa ostalim vašim karakteristikama lica. Njom se može smanjiti veličina nosa, promeniti oblik I položaj vrha nosa kao i suziti raspon nozdrva. Takođe je blagotvorna kod ispravljanja defekata od rođenja ili povrede, a vrlo uspešno može pomoći i kod problema sa disanjem.


Septoplastika je operacija devijacije nosa, odnosno korekcija zakrivljene nosne pregrade koja se može javiti kao posledica povrede nosa ali i bez očiglednog razloga .


Deformiteti nosne pregrade mogu da se jave na hrskavičavom, koštanom delu pregrade, mada su najčešće kombinovani a sa godinama se mogu pogoršati.

 

 

Ko je kandidat za operaciju nosne pregrade?

Ukoliko zbog devijacije nosa otežano dišete na nos, imate česta zapaljenja uha uzrokovana poremećajem funkcije Eustahijeve tube ili često upaljene I bolne sinuse možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije. 

Zasto ljudi rade operaciju nosa i nosne pregrade?

Koji je proces operacije nosne pregrade?

 Operacija nosne pregrade u Medic One specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju obično traje 30-60 min, a nekad i duže u zavisnosti od složenosti korekcije. Izvodi se u totalnoj anesteziji i podrazumeva ojačavanje septuma (skraćivanjem, vraćanjem ili postavljanjem u središnji položaj hrskavice ili kosti). Mali rez se pravi na na strani nosne pregrade unutar nosa (nekada je potrebno i da se napravi mali rez između nozdrva). Nakon operacije nosne pregrade, u nosnice se stavljaju tamponi koje je potrebno nositi 5 do 7 dana nakon operacije septuma. Otok i modrice  ispod očiju su retki I nestaće u roku od nekoliko dana. Nekoliko šavova se postavlja u nos na kraju operacije. Neki od ovih šavova se odstranjuju oko sedam dana nakon operacije, dok neki mogu da se ostave i da se spontano razgrade. Nakon intervencije se pacijent vraća svakodnevnim aktivnostima u toku od dve do tri nedelje, nakon obavezne kontrole.

Koji je proces oporavka nakon operacije nosne pregrade?

Vreme oporavka uglavnom 2-3 nedelje, ali će se donekle razlikovati među pojedincima. Zarastanje je spor i postepen proces. Potpuno vidljv rezultat operacije vidi se nakon godinu dana od operacije nosa.

Trebalo bi da budete u mogućnosti da se vratite svojoj uobičajenoj dnevnoj rutini 1-2 nedelje nakon operacije, u zavisnosti od složenosti vaše procedure. Može se očekivati da će modrice i otok nestati za oko 2 nedelje.

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma koji mogu da upućuju na devijaciju nosne pregrade konsultujte svog lekara:
– Otežano disanje na nos, krvarenja iz nosa i pojava krasti u nosu
– Glavobolja
– Hronične upale sinusa i srednjeg uha
– Učestale upale krajnika i angina
– Hrkanje, otežano spavanje
– Astma
– Bolovi u predelu lica koji nisu uzrokovani drugim oboljenjima
Devijacija septuma se može prepoznati i u najranijim godinama i to po estetskom deformitetu nosa (kriv nos). Dete otežano i glasno diše, hrče i teže uzima hranu i razdražljivo je.

Pored savremenih metoda septoplastika u klinici se sprovode i sve endoskopske operacije nosa i paranazalnih šupljina ( FESS – Functional endoscopic sinus surgery ).

Ukoliko zbog devijacije nosa otežano dišete na nos, imate česta zapaljenja uha uzrokovana poremećajem funkcije Eustahijeve tube ili česte I bolne upale sinusa možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije.

Ukoliko trpite brojne zdravstvene probleme

Najčešće zbog brojnih zdravstvenih problema : otežano disanje, česta zapaljenja uha, upala sinusa…

Sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa, merenje prohodnosti nosa i eventualno spirometrija.

Devijacija nosnog septuma (nosne pregrade) je poremećaj koštano-hrskavičave strukture koja se najčešće manifestuje devijacija ( iskrivljenje). Ova promena u obliku septuma dovodi do poremećaja mehaničke ravnoteže nosa koja često povlači i druge simptome (zadebljanje ili istanjenje sluznice, krvarenja, infekcije grla, uha, sinusa, poremećaje disanja).
Devijacija septuma se može prepoznati i u najranijim godinama i to po estetskom deformitetu nosa (kriv nos). Dete otežano i glasno diše, hrče i teže uzima hranu i razdražljivo je.

 Hirurške tehnike koje hirurzi primenjuju osmišljene su tako da se minimiziraju vidljivi ožiljci. Rezovi se obično prave unutar samog nosa i stoga nisu spolja vidljivi. Tamo gde se rezovi prave sa spoljne linije nosa, jedva su vidljvi.

Radi bržeg oporavka posle operacije pridržavati se sledećeg:
-puno sna
– izbegavati forsirano izduvavanje nosa tokom tri do četiri nedelje posle zahvata, kako se ne bi provociralo krvarenje.
– izbegavati snažno žvakanje ili agresivno pranje zuba,
– izbegavati smejanje i pravljenje grimasa,
– izbegavanje oblačenje odeće preko glave,
-izbegavati stavljanje naočara na nos
– izbegavati vežbanje 3-4 nedelje

Kod operacije nosnog septuma, zbog kompleksnosti postoje sledeći rizici:
-Krvarenje
-Gubitak osećaja oko zuba ili na tvrdom nepcu koje je najčešće privremeno
-Perforacija septuma
-Smanjen osećaj mirisa
-Ulegnuće nosnog grebena
-Infekcija

Nekoliko dana ali za potpuni oporavak 2-3 nedelje

Značajno bolje I kvalitetnije disanje, manje zamaranje pri fizičkim aktivnostima …

To si ti. Osveženo. Rafinirano. Prirodno.

Pošaljite nam svoja pitanja.
Tu smo da vam pomognemo.