Ipak ti. Osveženo.

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Odstranjivanje viška kože sa stomaka (Dermolipectomia abdominalis)

O kakvoj se intervenciji radi kada je odstranjivanje viška kože sa stomaka u pitanju?

Lepo, skladno i zategnuto telo imperativ je vremena u kome živimo. Ponekad nam čak ni najupornije vežbe ne pomažu da se oslobodimo masnih naslaga.


Zamislite… ravan, gladak stomak. Nosite bikini i osećate se odlično. Zatezanje kože stomaka može sve to učiniti mogućim. Zatezanje stomaka je hirurška procedura kojom se otklanja višak kože i potkožnog masnog tkiva sa trbuha.  Ova operacija zahteva veliko znanje, iskustvo i kreativno oko da bi se dobili prirodni ali istovremeno i uočljivi rezultati za svaki tip tela. Zatezanje kože stomaka je idealno za osobe koje su izgubili veliku količinu kilograma kao i za žene nakon porođaja.

 

Zasto se radi zatezanje koze stomaka?

Koji je proces odstranjivanja viška kože sa stomaka?

Prilikom prvog pregleda sa hirurgom ćete razgovarati o vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje.

 

Hirurg će na pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju utvrditi koliki je višak kože i potkožnog masnog tkiva. Zatezanje stomaka se izvodi u opštoj anesteziji. Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje primetan, rez se pozicionira u području bikini zone a dužina reza zavisi od količine opuštene kože. Zatežu se,ušivaju i spajaju trbušni mišići praveći se nove lepe konture tela.

 

Zatim se zateže višak kože i potkožnog tkiva do iznad pupka i uklanja višak kože. Pravi se nova pozicija pupka postavljaju drenovi koji ostaju nekoliko dana nakon operacije. Potkožno tkivo se ušiva koncima koji se resorbuju a koža intradermalnim šavovima koji se skidaju 14 dana nakon operacije. Nakon skidanja viška kože sa stomaka rezultati su odmah vidljivi.

 

 

Koji je proces oporavka nakon zatezanja kože stomaka?

Period oporavka nakon operacije je individulan i zavisi od fizičke predispozicije i opšteg zdravlja svakog pacijenta. Obično traje od tri nedelje do mesec dana, nakon čega se možete lagano vratiti svakodnevnim aktivnostima. Drenovi se skidaju par dana nakon operacije. Uobičajena previjanja se obavljaju nekoliko dana a 14 dana se skidaju konci. Potrebno je da nosite kompresivne midere 30 dana nakon operacije. Ako ste izuzetno fizički aktivni, moraćete da ograničite naporne vežbe na četiri do šest nedelja. 

 

Često postavljena pitanja

Zatezanje kože stomaka se ne preporučuje raditi pre trudnoće kako bi se obezbedili trajni rezultati.

Ožiljak je sakriven ispod bikini linije.  U početku će biti  crven međutim vremenom bledi i dobija normalnu boju kože.

Iako jako retke neke od komplikacija su: krvarenje, infekcija, oslabljeno zarastanje rane, nekroza kože i potkožnog tkiva, promena boje kože, utrnulost kože, hipertrofični i keloidni ožiljci itd.

Potrebno je potpuno se oporaviti nakon porođaja, period dojenja mora biti završen. Preporuka je da se odlučite za zahvat nakon minimum godinu dana od porođaja i da ukoliko želite još dece, odgodite intervenciju do momenta kada odlučite da više ne rađate, kako bi se obezbedili trajni rezultat

Fotografije pre i posle