Podizanje obrva (Brow lift)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Šta je brow lifting iliti podizanje obrva?

Obrve su jedna od naših najistaknutijih i najizrazitijih crta lica. One uokviruju naše lice, naglašavaju oči i ključne su u načinu na koji komuniciramo.
Gravitacija i vreme ne idu nam na ruku, dolazi do opuštanje obrva i pojave bora koje se produbljuju između obrva i čine da izgledamo umorno, zabrinuto ili mrzovoljno. Podizanje obrva može dramatično da vrati godine starenja tako što zagladi čelo i pruži nam osvežen, podmlađen izgled.Kada se kaže podizanje obrva obično se misli na proces podizanja spoljašnje trećine obrva koja su pale, mada postoje i procedure podizanja celih obrva.

Zasto ljudi rade podizanje obrva?

Ko je kandidat za brow lifting?

Nakon 40 ili više godina dolazi do spuštanje linija obrva a duž čela počinju da se pojavljuju bore. Ukoliko niste zadovoljni izgledom svojih obrva ili vam trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života, možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije. 

Osobe mlađeg uzrasta takođe mogu biti dobri kandidati kada je uočen problem spuštenih obrva koji dalje dovodi do zdravstvenih problema ( spušteni kapci kada dolazi do ometanja vida vidnog polja).

Koji je proces blefaroplastike?

Na vašem prvom pregledu, sa hirurgom ćete razgovarati o vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje. Hirurg će odrediti kako će pristupiti prema stepenu korekcije koji treba postići, kako bi osigurao prirodne, dugotrajne rezultate.

 

Procedura podizanja obrva u Medic One specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju može se izvoditi u totalnoj anesteziji  pogotovo ukoliko se kombinuje sa još nekom estetskom intervencijom ili u lokalnoj anesteziji ukoliko se radi samo podizanje obrva. Kod izbora procedure koje će se raditi posavetovaćete se sa hirugom da li će to biti procedura koja podiže obrve celom njenom dužinom, spoljašnju polovinu obrva ili trećinu obrve gde je u stvari obično i najveći problem.

 

Podizanje obrva i čela se izvodi otvorenim ili endoskopskim pristupom. Sama procedura traje 30 min. Sa otvorenim pristupom, pravi se rez u predelu slepoočne i čeone regije neposredno iznad obrva. Ovakav zahvat za rezultat ima da se rez i ožiljak slabo ili uopšte ne vide, a lice dobija svežiji izgled. Endoskopski pristup je minimalno invazivan, jer se operacija izvodi pomoću male optičke kamere i tankih instrumenata kroz mnogo manje rezove. 

 

Samim tim nema vidljivih ožiljaka. Ukoliko se radi samo podizanje obrva u lokalnoj anesteziji otpust pacijenta je istog dana. Postupak hirurškog podizanja obrva može se izvoditi samostalno ili u sklopu drugih estetkih intervencija, kao što su podizanje kapaka ili fejslifting. 

Koji je proces oporavka nakon podizanja obrva?

 

Vreme potpunog oporavka za ovu proceduru je obično 2-3 nedelje, ali može varirati od osobe do osobe.Nakon same operacije, zavoj oko glave se nosi nekoliko dana a konci se skidaju 8-14 dana od operacije. Normalna je pojava otoka, osećaja zategnutosti i  utrnulosti, otok i modrice koje obično nestaju za 2-3 nedelje. Preporučljivo je izbegavanje mimike lica u prvim danima. Sa laganim vežbama možete početi nakon 3-4  nedelje. Redovna nega kože lica i zaštita od sunčevih zraka pomažu da efekti podizanja obrva traju što duže.

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

Nakon 40 ili više godina dolazi do spuštanje linija obrva a duž čela počinju da se pojavljuju bore. Ukoliko niste zadovoljni položajem svojih obrva ili vam trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života, možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije. 

Osobe mlađeg uzrasta takođe mogu biti dobri kandidati kada je uočen problem spuštenih obrva koji dalje dovodi do zdravstvenih problema ( spušteni kapci kada dolazi do ometanja vida).

Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled lica.

Ukoliko uzimate lekove za razređivanje krvi (varfarin i sl.), aspirin ili antizapaljensnke lekove (ibuprofen, diklofen) trebalo bi da prestanete da ih uzimate nekoliko dana pre operacije da bi se smanjio rizik od krvarenja i stvaranja podliva.

Pušačima se savetuje prestanak pušenja najmanje nedelju dana pre i 2 do 3 nedelje posle operacije, zbog uticaja na proces zarastanja.

Rez i ožiljak je skriven ili u obrvi ili u kosmatom delu poglavine i slabo ili uopšte se ne vide.

Preporučljivo je izbegavanje mimike lica u prvim danima. Sa laganim vežbama možete početi nakon 3-4  nedelje. Efekti ove operacije, u zavisnosti od genetike, stanja kože, uzrasta pacijenta traju između 3 i 7 godina. Redovna nega kože lica i zaštita od sunčevih zraka pomažu da efekti podizanja obrva traju što duže.

Mada su komplikacije podizanja obrva veoma retke mogu se pojaviti hematom, podlivi,  utrnulost, hipertrofični ožiljak. 

Postupak hirurškog podizanja obrva može se izvoditi samostalno ili u sklopu drugih estetkih intervencija, kao što su podizanje kapaka ili fejslifting.