Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Subkutana mastektomija grudi sa primarnom rekonstrukcijom

Šta je subkutana mastektomija?

Subkutana mastektomija je hirurški postupak uklanjanja celokupnog tkiva dojke kroz rez na njoj koji omogućava hirurgu da ukloni kompletno žlezdano tkivo, a da poštedi kožu, a veoma često areolu i bradavicu ostavlja netaknutim. U većini slučajeva istovremeno sa ovom operacijom može da se radi i primarna rekonstrukcija dojke, operacija koja omogućava da dojka kojoj je odstranjen najveći deo ponovo dobije oblik i veličinu usklađenu sa drugom dojkom što predstavlja najvažniji  korak u postoperativnom periodu, prevashodno zbog uspostavljanja psihološke stabilnosti pacijentkinja.

 

Zašto se radi subkutana mastektomija grudi?

Koji je proces uklanjanja dojke?

Nakon uspostavljanja dijagnoze i odluke da je potrebna subkutana mastektomija radi se na planiranju rekonstrukcije. Odluka je složena i treba joj pristupiti multidisciplinarno. Neophodno je da lekari uzmu u obzir želje pacijentkinje, potrebu za postoperativnom radioterapijom, stepen bolesti kao i druge zdravstvene uslove prilikom odlučivanja o optimalnom planu lečenja. 


Subkutana mastektomija sa primarnom rekonstrukcijom je procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji i koja može trajati 3-5 h. Hirurg pravi rez na dojci I u skladu sa obolelim tkivom, uklanja celokupno žlezdano tkivo dojke a  zatim se rekonstruiše dojka sobstvenim tkivom – režnjem (flapom) ili implantom ili kombinacijom sobstvenog tkiva I implantata. Jedna od opcija u ovoj kategoriji je i jednofazna rekonstrukcija. Ovo je jedina tehnika koja ublažava potrebu za dodatnom rekonstrukcijom bradavice. Bez obzira na operativnu tehniku koja je korišćena za rekonstrukciju dojke, svakako bradavica se može rekonstruisati i 6 meseci nakon operacije rekonstrukcije.


Koji je proces oporavka nakon subkutane mastektomije grudi?

Par nedelja nakon zahvata osećaćete bol. Vreme oporavka nakon rekonstrukcije dojke režnjem duže je nego nakon rekonstrukcije ubacivanjem implantata. Bolovi se uspešno kupiraju upotrebom analgetika. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je za 4 nedelje, a druge fizičke aktivnosti potrebno je izbegavati narednih 8 do 10 nedelja.

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

Podizanje grudi ili mastopeksija je hirurška procedura kojom se postiže željeni novi oblik dojke uklanjanjem viška kože uz zatezanje okolnog tkiva i preoblikovanje i modeliranje nove konture dojke.

Hirurški zahvat na dojkama treba da se uradi nakon završetka porođaja. Promene koje se dešavaju u grudima tokom trudnoće mogu da umanje ili preokrenu poboljšanje koje se dobija podizanjem dojki.Isto tako, znatan gubitak težine nakon operacije dojki može negativno da utiče na izgled grudi. Detaljnije pitanje za dr

Podizanje grudi neće promeniti veličinu grudi već samo povratiti čvrstoću.

Vaš plastični hirurg će preporučiti rezove koji najbolje odgovaraju vašoj anatomiji. Rez može biti sakriven u prirodnim konturama dojke ali nekad je i vidljiv na površini. U većini slučajeva će izbledeti i znatno se poboljšati tokom vremena. 

Dojenje je u načelu moguće nakon ove procedure, ali nije zagarantovano obzirom da dosta faktora utiče na krajnji ishod.

Videti pod proces oporavka nakon podizanja grudi

Veličina grudi utiče na to  koliko dugo će trajati rezultati operacije. Žene sa manjim grudima će imati dugotrajnije  rezultate. Sa druge strane, veće grudi su mnogo teže, što znači da postoji velika  verovatnoća da će se ponovo opustiti.