Zatezanje stomaka odstranjenjem viška kože i masti uz korekciju mišićne dijastaze, ventralne kile ili umbilikalne kile

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Šta je Abdominoplastika?

Abdominoplastika ili zatezanje stomaka je hirurška procedura kojom se otklanja višak kože i potkožnog masnog tkiva sa trbuha i rekonstruiše kompletna muskulatura trbušnog zida.  Zatezanje kože stomaka je idealno za osobe koje su izgubili veliku količinu kilograma kao i za žene nakon porođaja ili kod osoba sa dijastazom ili ventralnom /umbilikalnom kilom i predstavlja veliko psihičko i estetsko rasterećenje.

Zašto se radi abdominoplastika, iliti zatezanje stomaka?

Koji je proces kompletne intervencije zatezanja stomaka?

Hirurg će na pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju utvrditi koliki je višak kože i potkožnog masnog tkiva, stepen labavosti i rastavljenosti (dijastaze) muskulature trbušnog zida, kao i eventualno prisustvo ventralnih/umbilikalnih kila. Sama abdominoplastika (zatezanje stomaka) se izvodi u opštoj anesteziji.

 

Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje primetan, rez se pozicionira u području bikini zone a dužina reza zavisi od količine opuštene kože. Zatežu se,ušivaju i spajaju trbušni mišići praveći se nove lepe konture tela I koriguje dijastaza, ventralna ili pupčana kila. Zateže se i uklanja višak kože i potkožnog masnog tkiva. Pravi se nova pozicija pupka i postavljaju drenovi koji ostaju nekoliko dana nakon operacije. Potkožno tkivo se ušiva koncima koji se resorbuju a koža intradermalnim šavovima koji se skidaju 14 dana nakon operacije.

 

Koji je proces oporavka nakon abdominoplastike?

Period oporavka nakon operacije je individulan i zavisi od fizičke predispozicije i opšteg zdravlja svakog pacijenta. Obično traje od tri nedelje do mesec dana, nakon čega se možete lagano vratiti svakodnevnim aktivnostima. Drenovi se skidaju par dana nakon operacije. Uobičajena previjanja se obavljaju prvih nekoliko dana a 14og dana se skidaju konci. Potrebno je da nosite elastične midere 30 dana nakon operacije.Ako ste izuzetno fizički aktivni, moraćete da ograničite naporne vežbe na četiri do šest nedelja.

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

Iako jako retke neke od komplikacija su: krvarenje, infekcija, oslabljeno zarastanje rane, nekroza kože i potkožnog tkiva, promena boje kože, utrnulost kože, hipertrofični i keloidni ožiljci, recidivi kila itd.

Zatezanje kože stomaka se ne preporučuje raditi pre trudnoće osim u slučajevima pupčanih kila koje se mogu komplikovati u trudnoći.

Potrebno je potpuno se oporaviti nakon porođaja i period dojenja mora biti završen. Preporuka je da se odlučite za zahvat nakon minimum godinu dana od porođaja i da ukoliko želite još dece, odgodite intervenciju do momenta kada odlučite da više ne rađate, kako bi se obezbedili trajni rezultati.

Ožiljak je sakriven ispod bikini linije.  U početku će biti  crven međutim vremenom bledi i dobija normalnu boju kože.