Zatezanje vrata (Neck lift)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

Sta je zatezanje vrata (Neck lift)?

Vrat je deo tela koji vrlo brzo pokazuje znake starenja. Opuštena koža, nabori na vratu mogu uzrokovati da se osećamo nezadovoljno svojim izgledom. Zatezanje kože vrata dramatično poboljšava izgled ove regije, popravlja tonus kože, vraća glatku, mladalačku konturu i vraća zadovoljstvo onim što vidite kada se pogledate u ogledalo.

 

Zasto ljudi rade Septorhinoplastica?

Ko su kandidati za podmlađivanje vrata?

 

Najčešće se zatezanje vrata radi između 45 i 55 godine. Razlog za javljanje mlađih osoba na zatezanje vrata je kod gubitka velikog broja kilograma kada se javlja višak kože na vratu. Ukoliko niste zadovoljni izgledom svog vrata ( imate opuštenu kožu na vratu ili paralelne bore koje nalikuju ogrlic) ili vam trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života, možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije. 

 

Koji je proces zatezanje vrata (Neck lift) intervencije?

Na vašem prvom pregledu, sa hirurgom ćete razgovarati o vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje. Hirurg će odrediti kako će se zatezanje vrata raditi u zavisnosti od stanja kože, debljine kože. Procedura zatezanje vrata u Medic One specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju se izvodi uglavnom u totalnoj anesteziji, posebno ukoliko se kombinuje sa još nekom estetskom intervencijom.Operacija uključuje uklanjanje viška kože i/ili masti, zatezanje muskulature i smanjenje pojavljivanja „traka na vratu“ koje se mogu pojaviti kako starimo.Rezovi se prave ispod brade i ispred I iza ušiju i pažljivo su skriveni od pogleda u naborima kože i u kosi.Cilj je veoma prirodan, mladalački, dugotrajan rezultat a sama procedura se često izvodi u kombinaciji sa zatezanjem lica za optimalan rezultat.

Koji je proces oporavka nakon zatezanja vrata (Neck lift) intervencije?

Vreme potpunog oporavka za ovu proceduru je obično mesec dana, ali može varirati od osobe do osobe. Prvog postoperativnog dana pokrete glave treba svesti na minimum. Nakon same operacije, imaćete osećaj zategnutosti, utrnosti a imaćete i otok i modrice koje obično nestaju za 2-3 nedelje. Zato se preporučuje stavljanje hladnih obloga I elstičnog zavoja u prva 24-48 h i ležanje uzdignutom uzglavlju. Takođe možete osetiti blagi bol duž donje vilice i vrata. Obavezno je konstantno nošenje steznika za vrat i bradu prve 3 nedelje a posle toga samo noću još nedelju dana.  Konci se skidaju 7 do 10 dana od intervencije. Moći ćete da se vratite svojoj uobičajenoj dnevnoj rutini 1-2 nedelje nakon operacije.

Tuširanje je moguće 3 dana od operacije a farbanje kose se ne preporučuje prvih 15 dana. Sa laganim vežbama možete početi nakon 4-6 nedelja a izbegavajte izlaganje suncu u prvih 6-12 meseci. 

 

Potpuno vidljv rezultat operacije vidi se nakon godinu dana od operacije nosa.Pacijent se nakon intervencije vraća svakodnevnim aktivnostima u toku od dve do tri nedelje, a nakon obavezne kontrole.

 

 

Fotografije pre i posle

Često postavljena pitanja

–  Zatvorena tehnika (rezovi se prave sa unutrašnje strane nosa na sluzokoži)

Najčešće se zatezanje vrata radi između 45 i 55 godine. Razlog za javljanje mlađih osoba na zatezanje vrata je kod gubitka velikog broja kilograma kada se javlja višak kože na vratu. Ukoliko niste zadovoljni izgledom svog vrata ( imate opuštenu kožu na vratu ili paralelne bore koje nalikuju ogrlic) ili vam trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života, možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije.  

Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled lica.

Ukoliko uzimate lekove za razređivanje krvi (varfarin i sl.), aspirin ili antizapaljensnke lekove (ibuprofen, diklofen) trebalo bi da prestanete da ih uzimate nekoliko dana pre operacije da bi se smanjio rizik od krvarenja i stvaranja podliva.

Pušačima se savetuje prestanak pušenja najmanje nedelju dana pre i 2 do 3 nedelje posle operacije, zbog uticaja na proces zarastanja.

Rezovi se prave ispod brade i iza ušiju i pažljivo su skriveni od pogleda u naborima kože i u kosi.

Obavezno je konstantno nošenje steznika za vrat i bradu prve 3 nedelje a posle toga samo noću još 1 dodatnu nedelju.  Tuširanje je moguće 3 dana od operacije a farbanje kose se ne preporučuje prvih 15 dana. Sa laganim vežbama možete početi nakon 4-6 nedelja.Izbegavajte izlaganje suncu u prvih 6-12 meseci. 

Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa.

Mada su komplikacije liftinga vrata veoma retke mogu se pojaviti hematom, podlivi,  utrnulost, hipertrofični ožiljak.

Pušači imaju otežan proces oporavka, pošto nikotin nepovoljno utiče na sluzokožu nosa. Nikotin skuplja vaše krvne sudove, što dovodi do manje prokrvljenosti tkiva I sporijeg zarastanja. Zbog toga prestanak pušenja pre i posle operacije može pomoći u procesu oporavka.

Maksimalni rezultati se postižu kada se uz zatezanje vrata uradi i hirurško zatezanje lica.

Hirurške tehnike koje hirurzi primenjuju osmišljene su tako da se minimiziraju vidljivi ožiljci. Rezovi se obično prave unutar samog nosa i stoga nisu spolja vidljivi. Tamo gde se rezovi prave sa spoljne linije nosa, jedva su vidljvi.

Da bi se dodatno smanjile šanse za krvarenje i oticanje preporučuje se spavanje u poluležećem položaju ( sa podignutom glavom), izbegavati izduvavanje nosa tokom 3-4 nedelje, izbegavati snažno žvakanje, smejanje, pravljenje grimasa, oblačenje odeće preko glave, stavljanje naočara na nos kao i vežbanje 3-4 nedelje.
U prvih 7 dana pacijent ne sme da se tušira toplom vodom zbog izlaganja pari koja može da izazove ispadanje tampona i spadanje kompresivne maske.

Zbog složenih anatomskih struktura I fizioloških karakteristika septorinoplastika je jedna od najnepredvidivijih operacija u estetskoj hirurgiji. Najčešće posoperativne komplikacije su poteškoće u disanju, asimetrija, dugotrajni otoci, pojačani ožiljci, infekcija krvarenje iz nosa..

Za potpuni oporavak su potrebne 2-3 nedelje.

Iako je septorinoplastika relativno bezbedna procedura, oporavak može potrajati. Vrh nosa je posebno osetljiv, te možete osećati ukočenost i otečenost mesecima. Možda ćete biti potpuno oporavljeni za nekoliko nedelja, ali neki efekti mogu trajati mesecima.